EXCLUSIV. Pacienții suspecți de Covid-19 nu mai primesc concediu medical!

Apelul unui medic: „Nu există țară în lumea asta în care sistemul de sănătate să fie atât de suprapolitizat ca în România”

Un nou vid legislativ controversat le dă bătaie de cap medicilor de familie. Aceștia nu mai pot elibera concedii medicale pentru persoanele care au intrat în contact cu bolnavii de coronavirus, după ce ordinul de ministru 414 a fost desființat: „În România mai nou medicii încep să studieze legile, iar politicienii și juriștii încep să studieze medicina. O să ajungem iar de râsul Europei. Politicul și juridicul nu înțeleg că într-o pandemie trebuie ținut cont și medici și epidemiologi”, spune medicul Mihai Iacob, președintele Filialei Timiș a Asociației Medicilor de Medicină Generală.

„E o problemă politico-legislativă. Este vorba despre acele persoane care, până să primească simptomatologie intră în acea perioadă de izolare, de 14 zile. Și pentru acele 14 zile aveam Ordinul de ministru 414,  care clarifica modalitatea în  care medicul de familie putea să elibereze la  sfârșitul celor 14 zile un concediu medical și lucrurile erau foarte clare și erau binevenite din punct de vedere sanitar sau medical”, spune medicul Mihai Iacob pentru GÂNDUL.RO.

Medicul spune că o a treia variantă propusă ar fi concediul medical efectual în baza altor boli, însă, conform codului penal ar fi un fals în acte publice.

„Pe un pacient cu lombosciatică nu poți să-l izolezi din cauza contactului de covid. În prezent, nu avem o lege după care ne putem ghida. Toată lumea trebuie să înțeleagă că spitalele acestea românești nu au circuite. Trebuie să dezvoltăm medicina primară și trebuie dezvoltat ambulatoriul de specialitate pe policlinici micuțe.Acești politicieni  care au creat această situație trebuie să o dezamorseze și să găsească o cale legislativă. E nevoie de o lege care să clarifice prin care să avem posibilitatea să oferim acestor oameni concediile medicale. Asta ne arată ce fel de legislație avem în România”, precizează medicul.

Medicii de familie din Timiș s-au organizat singuri

Mihai Iacob spune că până în acest moment cabinetele medicilor de familie nu au primit nicio dotare și că, în contextul pandemiei de coronavirus, cabinetele au fost pline cu pacienți.

„La Timișoara am făcut un proiect. Împreună cu societatea civilă am reușit să strângem fonduri și am dotat toate cabinetele de medicină primară din județul Timiș cu lămpi ultraviolete. Normal era să se gândească la un astfel de proiect la nivel național. La nivel Timiș am încercat să facem niște circuite, pentru o mai bună coordonare. Însă nu am avut o susține de sus”, mai spune medicul Mihai Iacob.

Medicina primară în România, 5, 7% din fondul de sănătate. Israelul primește 25%

„Nu există țară în lumea asta în care sistemul de sănătate să fie atât de suprapolitizat ca la noi.  Dacă în România se schimbă un partid politic, se schimbă de la directorul spitalului la toți șefii de secție până la portarii instituției. E nevoie de o reformă totală și de acel sistem piramidal, în care baza să fie medicina primară care să rezolve 80% din patologie și o poate face dacă e finanțată corespunzător. Medicii de familie solicită și au nevoie de o clarificare a sistemului medical în România, ceea ce denotă acum arată că nu putem face față la situații de pandemie. Aceste spitale mari, mamut nu își au rostul, ele nu au circuite. Majoritatea sunt din anii ’50, ’70. E nevoie de dezvoltarea ambulatorilor de specialitate și a policlinicilor”, este mesajul medicului.