Importanţa aplicaţiilor POCUS în asistenţa medicală primară la nivel european şi un studiu prospectiv POCUS la pacienţi cu dureri acute abdomino-pelviene în medicina de familie

Ultrasonografia Point of Care (POCUS) – efectuată de clinician la locul de îngrijire al pacientului, atât în cabinetul medical sau în zone izolate, cât şi la domiciliu – este un instrument important de ghidare a managementului de caz pentru diagnosticarea precoce, cu un scop ţintit, în corelaţie directă cu semnele, simptomele sau sindromul care a determinat consultul pacientului(2).

POCUS este definită ca „ultrasonografia la locul de îngrijire al pacientului, indiferent unde ar fi el, în cabinet, acasă, în salvare, elicopter sau în zone îndepărtate, şi este efectuată de furnizorul medical în timp real, fiind utilizată în funcţie de regiunea topografică sau organul vizat, corelată cu semnele ori simptomele clinice sau condiţia clinică care a determinat pacientul să se prezinte la medic”(1,2,5,6,10).

Este concepută pentru a răspunde la o întrebare clinică specifică sau pentru a îndeplini un scop procedural specific, şi nu este un înlocuitor pentru o examinare comprehensivă multiparametrică exhaustivă cu ultrasunete sau un screening(1,2,8,9).

POCUS reprezintă o extensie şi o completare a examinării clinice a medicilor de familie, pentru a realiza un diagnostic corect pozitiv şi diferenţial. În ultimii 20 de ani, ultrasonografia a devenit un instrument foarte interesant pentru diagnosticarea multor boli întâlnite în cabinetul medicului generalist.

POCUS efectuată de clinician este un instrument important pentru ghidarea şi îmbunătăţirea managementului de caz, în vederea obţinerii unui diagnostic rapid şi a instituirii unui tratament precoce(1-3).