Invitatie participare a medicilor de familie din Timis la proiectul Thyroscreen

Stimaţi colegi,

Vă invităm pe toţi medicii de familie din Timiş, să participaţi la includerea pacienţilor cu risc crescut pentru patologie tiroidiană, prin intermediul Chestionarelor online, din cadrul Programului de Screening Tiroidian în Medicina Primară, lansat prin Proiectul Transfrontalier România Serbia, prin intermediul Spitalului Municipal Timişoara, împreună cu Grupul celor 20 de Medici de Familie pregătiţi special în cadrul Workshopurilor din cadrul Proiectului Thyroscreen, şi instruiţi pentru a putea participa în calitate de Medici de Familie Investigatori pe parcursul celor doi ani.

Precizăm că avem o întârziere de 3 luni din cauza Pandemiei Covid 19, fiind temporizata livrarea ecografelor, precum şi imposibilitatea tehnică de a efectua screening ecografic în condiţii de siguranţă în această perioadă dificilă. Din fericire am reusit cu succes demararea acestui proiect.

Toţi medicii de familie din Timiş (461 MF) sunt invitaţi să participe la acest proiect dedicat medicinei primare prin chestionarea pacienţilor proprii de pe listele lor, şi includerea CELOR care sunt găsiţi cu factori de risc pentru patologie tiroidiană, şi care vor fi investigaţi gratuit în continuare în cadrul acestui proiect. Participarea la chestionarea pacienţilor dumneavoastră este pe bază de voluntariat. Ataşez un design al acestui proiect sub forma grafică pe scurt ca să înţelegeţi despre ce este vorba.

Primii patru Medici de Familie Investigatori din cadrul acestui proiect sunt: Dr. Raul Suciu, Dr. Oana Socoliuc, Dr. Claudiu Dima, Dr. Oana Ciucure. Precizăm că au fost distribuite deja ecografele şi softul inteligent pentru urmărire ecografică a pacienţilor, de către Medicii de Familie Investigatori. Seria a II-a de Medici de Familie Investigatori cuprinde următorii colegi: Dr. Daniela Dan, Dr. Ioana Pădure, Dr. Sofronie Liliana şi Dr. Laura Muntean.

Rolul investigatorilor, suplimentar pe lângă includerea pacienţilor în screening pe baza chestionarului, este să realizeze un screening ecografic tiroidian pe baza unui algoritm de diagnostic, care creează o stratificare de risc pentru patologia tiroidiană.

Pacienţii examinaţi de catre Medicii de Familie Investigatori, vor fi complet reevaluaţi de către specialiştii endocrinologi din cadrul acestui proiect (trei medici specialişti endocrinologi) care vor confirma sau infirma orice suspiciune de patologie tiroidiană.

Medicii de familie din Timiş vor selecta pacienţii pe baza unor chestionare simple cu 10 întrebări distribuit prin google drive, pe baza cărora vor fi incluşi să fie investigaţi în final de către endocrinologi în mod gratuit, iar cei găsiţi cu risc crescut de cancer, vor avea oportunitatea să li se efectueze FNAC puncţie citologică tiroidiană sub dirijaj ecografic de către chirurgii oncologi.

Dacă aveţi la acest chestionar o întrebare cu răspunsul „da”, pacientul poate fi considerat cu risc crescut, şi este eligibil pentru a fi evaluat iniţial de către unul dintre cei patru Medicii de Familie Investigatori printr-un Screening Ecografic ale căror rezultate vor fi introduse într-un algoritm de diagnostic computerizat pentru o stratificare a riscului oncologic şi o stadializare internaţională. Dacă la aceşti pacienţi vor fi găsite leziuni difuze sau focale tiroidiene, pacientul va fi referit pentru investigaţii suplimentare către Medicii specialişti endocrinologi care fac parte din proiect (3 medici specialişti endocrinologi în cadrul Spitalului Municipal Timişoara).

Pacienţii introduşi în chestionare vor fi programaţi automat de către doamna Dr. Ionică Mihaela (Tel. 0723396351) în cadrul proiectului Thyroscreen.

Este primul proiect european pluridisciplinar realizat efectiv de către medicii de familie pentru pacienţii cu risc oncologic tiroidian, şi ne oferă cu adevărat o altă perspectivă şi posibilitatea să demonstrăm importanta noastră a Medicinei de Familie în sistemul medical.

Pacienţii dumneavoastră pot fi consultaţi şi investigaţi gratuit în cadrul acestui proiect şi veţi fi informaţi despre starea lor de sănătate, prin comunicare directă cu cei implicaţi în proiect,

De aceea vă trimitem ataşat la acest email, atât Chestionarul în varianta pdf, care poate fi printat şi distribuit pacienţilor, cât şi varianta online “google drive – CHESTIONAR ON LINE” în care să introduceţi deja pacienţii. Puteţi să puneţi un shortcut cu acest chestionar pe Desktop (ecranul calculatorului). Completarea acestui chestionar durează câteva minute.

LINK-UL – CHESTIONAR PACIENŢI PATOLOGIE TIROIDIANĂ GOOGLE DRIVE

CHESTIONAR DE EVALUARE – PROIECT THYROSCREEN

Vom trimite în curând materialele prezentate în cadrul WS-urilor, şi probabil vom face un webinar pentru reamintire pe această temă – Prezentarea succintă a unui examen ecografic de tip screening efectuată, de către medicul de familie.

Mulţumim celor care deja aţi introdus în „chestionarul google drive” un număr mare de pacienţi, şi după cum puteţi observa deja un număr crescut necesită în continuare evaluare tiroidiană. Surpriză va fi şi mare, când veţi constata că aproape 40% dintre pacienţii dumneavoastră, este posibil să prezinte afecţiuni tiroidiene subclinice, conform evidentei statistice pe care o avem deja.

Mai multe detalii despre acest proiect puteţi regăsi pe site-ul dedicat:

Am ataşat un design de studiu prezentat în mod schematic, ca să înţelegeţi pe scurt complexitatea acestui screening unic la nivel european.

Vă invităm pe toţi colegii să participaţi la acest screening prin completarea acestui chestionar online la pacienţii dumneavoastră.

Aşteptam să vedem câţi mai muţi pacienţi evaluaţi pe baza chestionarelor şi introduşi în „Chestionarul google drive” şi vă mulţumim pentru înţelegere şi participare.