Au fost doar câteva luni de mândrie pentru Arad şi sistemul său sanitar, dar am revenit din nou acolo unde pare să ne fie locul: peste media pe ţară la şpaga din spitale, la început de 2024.
Graphs.ro a publicat luni, 5 februarie 2024, harta şpăgii din spitale pentru luna ianuarie, iar judeţul Arad e din nou în zona roşie, cea a judeţelor care sunt peste media pe ţară, calculată la 1.69%. Mai exact, dacă la nivel naţional 1.69% dintre cei care au completat chestionarul Ministerului Sănătăţii au declarat că au dat şpagă cadrelor medicale, la nivelul Aradului procentul a urcat la 2.87%!
Clujeanul Dragoş Vana, cel care realizează lună de lună această hartă, dublată de celelalte tabele care o însoţesc, pe baza datelor adunate de la minister, a însoţit harta şpăgii din ianuarie cu următoarea argumentaţie: „2024 începe în forţă cu şpaga în judeţul Giurgiu (8.33%), <campionul lunii ianuarie>, care înregistrează de 5 ori media naţională la şpagă (1.69%). Ca să înţelegeţi discrepanţa la nivel naţional, aceasta înseamnă de aproape 20 de ori mai mult decât câştigătorul lunii de la polul opus, judeţul Alba, care înregistrează doar 0,45%.
Au fost cheltuieli multe de sărbători, îi înţeleg.
În frunte, ca de obicei, judeţele din Transilvania. Primul loc Alba, după cum ziceam cu 0.45%, urmat de Braşov (0.61%) şi Cluj (0.68%). La coadă, tot ca de obicei, Giurgiu cu 8.33%, Teleorman (6.76%) şi Brăila (4.63%). Iar Bucureşti, cu 1,41%, ca de obicei aproape de media naţională”.
Timişul şi Hunedoara, sub media naţională la şpagă
Faţă de judeţele învecinate, situaţia din spitalele din Arad nu e chiar atât de gravă, dacă nu ne comparăm cu Timişul, desigur, care e mult sub media naţională la şpaga din spitale: 0.91%. Judeţul Hunedoara, cu 1,28%, stă mai bine decât Aradul, mai prost decât noi stând însă Bihorul, cu un procent al şpăgii de 3.01%, şi Caraş Severinul, cu 2.99%.
Aradul se situează cu procentul său de 2.87% în a doua parte a clasamentului, în zona judeţelor unde şpaga e ridicată.
4.05% procentul şpăgii la Spitalul Judeţean Arad
Ca de obicei, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad este peste media judeţului când vine vorba de şpaga din spitale, dar e firesc să fie aşa, în condiţiile în care aici are loc cea mai intensă activitate medicală din tot judeţul.
Spre deosebire de alte luni însă, discrepanţa dintre media pe judeţ şi procentul din dreptul Spitalului Judeţean pare mai mare, dar „vina” o poartă faptul că în celelalte spitale nimeni nu a precizat că ar fi dat şpagă.
Potrivit tabelului realizat de cei de la Gharps.ro, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad îşi trece în dreptul său un procent al şpăgii date medicilor şi asistentelor de 4.05%! Mai exact, 10 din cei 247 de pacienţi internaţi care au completat chestionarul Ministerului Sănătăţii au bifat „DA” la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”
La Centrul Medical Oncohelp S.R.L., 14 pacienţi au completat chestionarul, dar niciunul nu a bifat „DA” la șpagă, la SC Laser Hospice SRL, 30 de pacienți au completat chestionarul, dar niciunul nu a ales răspunsul „DA” la întrebarea referitoare la şpagă. La Spital de Psihiatrie Căpâlnaş un singur pacient externat a completat chestionarul, dar a susţinut că nu a dat şpagă.
Nici la Spitalul Orăşenesc din Ineu şi nici la Spitalul Orăşenesc Lipova nu s-a dat şpagă în ianuarie 2024, sau cel puţin aşa au susţinut cei 47 de pacienţi care au completat chestionarul în cazul unităţii medicale din Ineu şi cei 7 care au ales să răspundă întrebărilor ministerului după ce au ieşit din unitatea medicală din Lipova.
Lunile în care Aradul a fost pe verde la şpaga din spitale
În noiembrie 2023, Aradul era în sfârşit sub media naţională la spaga din spitale. Cu 0.9% dintre respondenţi susţinând că li s-a solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente, Aradul a ajuns atunci în zona verde, foarte aproape de top 3 judeţe unde s-a dat cea mai puţină şpagă în spitale: Cluj (0.56%), Timiş (0.83%), Salaj (0.87%). În fapt, cu acest procent, care în cifre înseamnă 3 pacienți din totalul de 332 care au completat chestionarul, Aradul se situa în noiembrie 2023 pe locul 4 în acest top.
Mai mult, în luna decembrie 2023, Aradul a ocupat, cu un procent al şpăgii de 1.32%, primul loc la cel mai mic procent al șpăgii din spitale în regiunea de vest a țării, surclasând pentru prima dată într-un top pozitiv Timișul (1.54%), Hunedoara (1.62%) , Bihorul și Caraș Severin, ultimele două fiind în zona roșie, cu procente peste media pe țară la șpagă (2.55% la Bihorul și 2.59% la Caraș-Severin). Județul nostru s-a regăsit, în fapt, pe locul 7 în top 10 spitale în care s-a dat în decembrie cel mai puțin șpagă personalului medical. Media națională era în decembrie 2024 de 1.63%.
Chestionarul ministerului continuă să-i sperie pe pacienţii externaţi din spitale în pofida faptului că acestea sunt anonimizate, unul dintre principiile de bază al Mecanismului Ministerului Sănătăţii fiind chiar feedback-ul transmis de pacient sub anonimat. Cu toate acestea, în rapoartele întocmite în baza Mecanismului de feedback al pacientului, publicate pe site-ul Ministerului Sănătății, rata de răspuns rar depășește 13 %.