NEGLIJENŢA UCIDE

Constatăm cu disperare faptul că autorităţile nici până în prezent nu au luat nici o măsură, în sensul de a proteja medicii şi personalul medical din medicina primară în această luptă comună cu pandemia Covid-19.

• Dorim să vă reamintim că în caz de PANDEMIE, guvernul are obligaţia să aprovizioneze sistemul public de sănătate cu astfel de materiale de protecție.

Cabinetele medicilor de familie fac parte integrantă din sistemul public de sănătate.
Și cu toate că suntem în PRIMA LINIE a acestui sistem în lupta cu COVID-19, suntem abandonați de către autorităţi, neacordându-se nici un sprijin, în condiţiile în care noi am preluat asupra noastră numeroase servicii medicale, prestate până în prezent de medici aflați în alte segmente ale sistemului public de sănătate.

• Suntem neglijați sistematic de autorităţi în ceea ce priveşte aprovizionarea cabinetelor de medicină de familie cu MATERIALE DE PROTECȚIE și DEZINFECTANTE!


Finalmente, suntem trimişi la război în prima linie cu „mâinile goale “!!
Forţaţi de nevoie, suntem o pradă uşoară în faţa unor speculanţi şi nevoiţi să cumpărăm materiale de protecţie la preţuri de 10-20 de ori mai mari decât preţul pieţei.
În prezent, medicul de familie este pus în situaţia de a alege între două posibilităţi:
►continuă activitatea, dar fără echipament de protecţie şi dezinfectant, caz în care va contacta virusul şi va deveni VECTOR în transmiterea virusului sutelor, miilor de pacienţi;
►închide cabinetul din cauza lipsei de materiale de protecție și a faptului că autorităţile nu şi-au onorat obligaţia legală de a dota acest segment al sistemului de sănătate.

• Nu putem continua activitatea fără să fim echipaţi corespunzător, riscând să devenim chiar noi vectorii de răspândire a virusului!
Solicităm imperios să interveniţi şi să stopaţi această nedreptate faţă de medicină primară.


Nu vă solicităm favoruri, dorim insă să vă cerem – cu respect, doar atât: Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii cât şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (responsabil de a da dispoziţie în acest sens, conform Ordonanţei de Urgenţă nr.11/2020 art. 6), să-şi facă datoria şi faţă de medicină primară, amintindu-și de “soldaţii” care lupta în prima linie în războiul cu acest virus ucigaș al începutului de an 2020
În cazul în care nu soluţionaţi rapid această problemă, sau nu doriţi să susţineţi medicina primară, exista riscul ca multe cabinete MF să-şi restrângă activitatea, sau chiar să ajungă să se închidă, în caz de infectare a personalului.
Și atunci, va trebui să anunţaţi populaţia cu privire la consecinţele deciziilor dv, şi prin urmare, să precizați pe mai departe circuitul prin care pacienţii vor mai putea beneficia de servicii medicale primare şi unităţile sanitare care vor oferi aceste servicii de îngrijire ÎN LOCUL cabinetelor de medicină de familie.
Acest lucru ar fi catastrofal pt sistemul de sănătate publică, în plină pandemie, când medicina de familie şi ambulatorul de specialitate rezolva toate problemele curente ale pacienților, degrevând astfel spitalele, care trebuie să rămână disponibile pentru cazurile cu COVID-19.
Dorim ca în calitate de medici specialişti în medicină de familie, profesioniști în specialitatea noastră, să colaborăm cu toate autorităţile, să ne implicăm cu tot sufletul și priceperea noastră, pentru a acorda tot sprijinul nostru populaţiei în lupta comună împotriva Coronavirusului.

• Această luptă însă, o vom putea duce DOAR în anumite condiţii de siguranță și protecţie, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru personalul medical și auxiliar din cabinetele medicilor de familie.


Semnatari, Medici de Familie la datorie

Leave a comment